Cryptolocker Virüsleri

Bilişim sektörünün başına 2017 ve 2018 yılında bela olan Cryptolocker virüsleri sanırım 2019 yılında da büyük sorun olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu yıl içinde Van’da çok büyük bir toptancıyı bir hastaneyi ve bir kamu kurumunun kantinini etkilediğini biliyorum. Bunlar arasında kamu kurumunun kantininin verilerini %100 oranında kurtararak bu işte sanırım önemli bir yol aldık. Bu kurtarma işlemini İstanbul’da bulunan yazılımcı olan bir arkadaşımız vasıtasıyla çözdük. Dediğim gibi bilgiler %100 oranında kurtuldu. Fakat herkes bu kadar şanslı olamayabiliyor. Bunun için önlemler alınması gerekiyor. Bu önlemler

1-Yedekleme (Günlük ve hatta mümkünse saatlik)
2-Lisanslı bir Antivirüs programı. (Bitdefender bu konuda iyiymiş)
3-NAS Yedekleme ünitesi ve iyi bir yedekleme yazılımı
4-Lisanslı Server Yazılımı
5-Server yazılımı düzenli olarak güncellenmeli
6-Bilinen güvenlik açıklarına ait önlemler alınmalı.

Bu virüslerle ilgili abartmayayım fakat 500’ün üzerinde makale okudum onlarca uygulama denedim. Çok kesin bir önlemi olmamakla birlikte en iyi korunma yönteminin düzenli yedekleme olduğuna kanaat getirdim.
Şu sıra NAS ünitesine imaj yedek alan ve daha sonrada bu imajda değişen yerlerin yedeğini anlık alan bir uygulama gördüm ki bu tür sorunlara %100 bir çözüm olduğunu düşünüyorum

Düşünün elinizde sistemin 1e1 kopyası var ve değişen her şey de ayrıca yedekleniyor. Bu tarz bir saldırıda format atıp bu imajı yüklüyorsunuz ki sanırım buda 3-5 dakikalık bir süreyi alır.

Aslında bu tarz uygulamalara aşırı derecede merağım olmasına rağmen Nebim satış ve desteği ile barkot etiketi terazi etiketi raf etiketi hastane etiketi satışlarıyla uğraşmam sebebiyle bu işlere eskisi gibi çok vakit ayıramamaktayım.


www.barkoddukkani.com
www.vangolu.com
www.kadinmodasi.com
www.3kcelik.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirty nine − 34 =